Geschiedenis van de club

 • 2023

  2023 is een aanloop naar het jaar der jaren, in 2024 bestaat onze club Rap en Vrank 100 jaar!

 • 2022

  Na 2 jaar aanpassingen en veranderingen kan alles weer op een normale manier georganiseerd worden, een zucht van verlichting. De vloer in de sporthal van Evergem wordt volledig vernieuwd en vermits er meer en meer vraag is om te trainen op de brug met ongelijke leggers, maken we van de gelegenheid gebruik om onze eigen damesbrug aan te kopen. We zitten terug in een “showjaar” maar de corona-schrik zit er toch nog een beetje in. Daarom wordt al vlug besloten om 6 kortere shows te laten zien. Ons eigen R&V Interim-kantoor, waar je de job van je leven kan vinden, wordt goed gesmaakt door de vele bezoekers.

  Dat onze talrijke trainers er corona-vrij voor gaan, bewijzen de mooie resultaten op wedstrijden. In de categorie tumbling niveau-C zijn zowel Casper D’Hondt, Elena Van Daele en Jonas Reyniers Oost-Vlaams kampioen. Casper en Elena zijn tevens Vlaams Kampioen. In dezelfde categorie wordt Jarne Van Kerrebroeck Oost-Vlaams Kampioen en wint hij brons op het Vlaams kampioenschap. Femke Van Herck en Leen Van Kerckhoven worden Vlaams kampioen bij Dansport Vlaanderen, hiphop duo - categorie adults. Tevens bij Danssport Vlaanderen worden De R&V Kids Company Vlaams Kampioen. Ook Mirte en Linde Schuurmans, onze trainers in de Rope skipping, worden provinciaal kampioen in hun categorie. Mirte is tevens Belgisch Kampioen speed en geselecteerd voor het International Open Tournament in Colorado Amerika. Daarnaast wordt onze coördinator Tessa ook verkozen als sportverdienste door de sportraad van Evergem.

  Dit jaar nam de gymnasten van onze recent uitgegroeide groep toestelturnen recrea ook deel aan hun allereerste wedstrijd toestelturnen recrea.

 • 2021

  De Covid-periode moet overbrugd worden en al snel wordt besloten om een alternatieve show aan te bieden. Alle groepen kijken uit om een mooi filmpje te maken van hun “optreden”. Op de geplande datum van de show, het weekend van 15/16 mei kunnen alle leden vanuit de huiskamer naar een leuke “Covid Free Rap en Vrank Show” kijken. Rope Skipping club Slein’s skip benadert Rap en Vrank met de vraag om samen te werken. Na overleg tussen beide clubs wordt als snel beslist om te fusioneren en door te gaan onder de bestaande naam Rap en Vrank. Vanaf seizoen 2021-2022 is rope skipping een nieuwe discipline die aangeboden wordt door de club. Fank De Wildeman wordt, na 38 jaar voorzitterschap, ere-voorzitter en Rudy Deuwel wordt de nieuwe voorzitter. Laurena Van Leeuwen, met diverse Kampioenstitels in rope skipping, versterkt het bestuur.

 • 2020

  Het Corona-jaar! Alle plannen vielen in het water. Alle energie wordt gestoken in aanpassingen om de trainingen in lijn te houden met de corona-regels. Ondanks alles, verliezen de trainers de moed niet en tal van alternatieven werden uitgewerkt om zoveel mogelijk dansers en gymnasten toch enig perspectief te geven. Spijtig genoeg is er helemaal geen sprake meer van wedstrijden, samenkomsten of andere activiteiten. Door een samenwerking tussen de gemeente en de sportdienst kon de club de sportzaal van het MPI, Vurstjen gebruiken. Een welgekomen locatie om in de bizarre tijden zoveel mogelijk lessen te laten doorgaan. Alles is klaar voor de 2-jaarlijkse show waar iedereen zo naar uitkeek....helaas.

 • 2019

  Met veel goede moed en onwetend over wat op ons zou afkomen, startten we het jaar veelbelovend. Voor het tweede jaar na elkaar sloten meer dan 800 leden zich aan bij de club, meerbepaald 860, een record in de geschiedenis van de club. Het bestuur werd uitgebreid met Lieselot, Elvier en Ilka. Zij stonden respectievelijk in voor het basisturnen, tumbling en Acro.
  Helaas, al de voorbereidingen in 2019 waar de club in 2020 de vruchten van zou plukken, vielen al snel in het water.....

 • 2018

  Opnieuw een topjaar met opmerkelijke prestaties. Jindra Hamerlinck werd 1ste op het Oost-Vlaams kampioenschap tumbling C-niveau (19+) in Niel. Naast deze gouden medaille waren er nog verschillende ereplaatsen in zowel acro als tumbling. Catho Mestdag en Marie Van Belle werden Belgisch kampioen bij Hip hop Unite. Zij namen deel aan het Europees kampioenschap, waar ze een knappe vierde plaats behaalden. De dansgroep “R’n V rebels” werd na een puike prestatie op het BK in mei, geselecteerd voor het WK Hiphop Unite in Leiden. In hun categorie “Cadets”, een selectie van 27 groepen, konden ze zich via de voorrondes als enig Belgisch team selecteren bij de 10 beste van de wereld. De uiteindelijke winnaars kwamen uit Rusland en de rebels eindigen op een puike 8ste plaats. Om nog meer mensen de gelegenheid te geven naar de show te komen kijken stapten we over naar 4 shows op één weekend. Professor R. Vrankenstein leidde alles in goede banen. Wat toen nog niet geweten was: de volgende show in 2020 zou niet doorgaan wegens...... corona.

 • 2016

  Het succes van vorig jaar werkte aanstekelijk. Joachim Van Vaerenberg won goud op het Oost-Vlaamse tumblingkampioenschap. Kato Simkens, Justine Van Ryckeghem en Daphne Guilbert werden op 12 maart 2016 Oost-Vlaams kampioen in de categorie C. Ten slotte werden Anais De Meyer, Liesbeth Caboot en Hanna Deweirdt Belgisch kampioen op B-niveau. Ook onze dansers lieten weer van zich horen: Trigg’r Company won opnieuw de de Best Show Teams Finale. Enkele dansers waagden hun kans in Hip Hop (Tessa Vandewalle, Mieke Courtmans, Loreen Van den Bulcke, Ina en Lisa Gaelens, Marie Demeulemeester en Jasna Moreels). Ze eindigden op het Belgisch Kampioenschap vijfde en mochten zowaar deelnemen aan het Europees en wereldkampioenschap Hip Hop in Wenen. Ze overleefden er tegen een internationaal gezelschap de eerste selectie en strandden in de halve finale. De show tweejaarlijkse zorgde voor een verrassing: nieuwsanker Goedele Wachters, sprak alle bindteksten in, vanuit het vernieuwde VRT nieuwsdecor... een primeur. Tenslotte waren we weer van de partij op de Hoge Wal en zette de club zich terug in voor Levensloop.

 • 2015

  Het was een jaar om niet snel te vergeten. Te beginnen met zowel een trio als een duo-team die zich tot Vlaams kampioen acro turnden. Libby Moens, Eline Stout en Jana Verlinden en respectievelijk Jasper Andries en Jade De Jaeger stonden op het hoogste schavotje en mochten de titel van Vlaams kampioen dragen in hun categorie. In de finale van 'Best Show Teams’ namen de 10 beste teams van het dans- en democircuit van het afgelopen jaar deel. Na tien jaar actief te zijn in het danscircuit van de GymnastiekFederatie en 6 jaar een finaleplaats, brachten onze jongeren de hoofdvogel mee naar huis. Ook in het B- circuit deden onze dansgroepen het uitstekend; ze wonnen zo goed als elke wedstrijd gedurende het seizoen. Op zaterdag 6 juni was er een zangstonde in de kerk van Evergem om de nieuwe verlichting in de schijnwerpers te zetten. Samen met de zangkoren Papillon, de Boskapel, Sjaloom en een 30 gymnasten van Rap en Vrank, werd met dans en beweging een totaalspektakel gebracht rond licht en donker. Ten slotte werd het uitzonderlijk jaar afgerond met een flinke bijdrage aan Levensloop door fondsen te werven voor de strijd tegen kanker. Als kers op de taart van een rijk gevuld jaar, ontving Rudy Deuwel de Trofee van sportverdienste.

 • 2014

  Turn- en dansclub Rap en Vrank Evergem bestaat 90 jaar en dat kan niet zomaar passeren. Rap en Vrank ging een partnership aan met Turnclub Pegasus uit Drongen. De acrogymnasten van beide clubs startten met samen trainen en gemixte teams deden mee aan wedstrijden. Voor het eerst stuurden we samen ook enkele gymnasten naar het buitenland. Hun deelname aan een acrowedstrijd in Portugal was een unieke ervaring. Op 26 en 27 april ging de grote show rond “Dromen” door in de sporthal van Evergem. Door het succes van de vorige edities ginger er voor het eerst 3 shows op één weekend door. Ten slotte toonde de club ook z’n groot hart in dit jubileumjaar, we steunden ‘Kom op tegen kanker’ die met de actie ‘Duizend km tegen kanker!’ op 1 juni talrijke deelnemende fietsers ontving in Ertvelde. Wij werkten mee aan de langste erehaag en zo wouden wij het jubileumjaar dan ook afsluiten: tonen dat we een club zijn waar iedereen welkom is en met het hart op de juiste plaats.

 • 2011

  Rap en Vrank maakte een zijsprong naar het cultureel centrum in Sleidinge. Er werd een dansshow gepresenteerd met als thema “Liefde”. Een leuke aaneenschakeling van onze jongste dansers tot en met de volwassen groepen. Kathleen Fouache, bestuurder en penningmeester ontving een ere-diploma van de sportdienst Evergem.

 • 2010

  Door het grote aanbod werden de groepen verder opgesplitst en voor het eerst waren er meer dan 50 enthousiaste trainers. Vanaf nu kon je als kleuter tot volwassene zowel turnen of dansen en dat in diverse disciplines. De club werkte ondertussen verder om van de tweejaarlijkse show een aantrekkelijk hoogtepunt te maken. Met “MOVIEMOVES slaagde de club er in om de sporthal van Evergem op zaterdag 27 en zondag 19 maart tot de nok te vullen.

 • 2008

  Dankzij de inzet van de trainers en het uitgebreide aanbod groeide het aantal leden ieder seizoen. In 2008 sloot de club, voor het eerst sinds het bestaan, het seizoen af met meer dan 500 leden. Voorzitter Frank De Wildeman ontving uit handen van de sportdienst een ere-diploma.

 • 2005

  De seizoenen 2005 - 2006 en 2007 waren in alle opzichten geslaagde seizoenen. De basisgroepen turnen werden uitgebreid met een jongens basisgroep. Ook de wedstrijdgroepen namen deel aan wedstrijden in verschillende disciplines, nl. acro, recreademo, dans en tumbling. Er werden verschillende medailles behaald en in de categorie Tumbling C/D werden 2 Oost-Vlaamse titels en een algemene Vlaamse titel behaald.

 • 2000

  2000 zorgde opnieuw voor enkele grote veranderingen. Vanaf nu werd er gebruik gemaakt van de Evergemse Gemeentelijke Sporthal. Dit bood de mogelijkheid om het aanbod uit te breiden. Dit jaar werd de twaalfjarige Imran Alam uit Sleidinge ook nationaal miniemenkampioen toestelturnen. Zijn team- en reeksgenoot Niels De Muynck werd dertiende. In 2001 behaalde Imran de gouden medaille op het Belgisch Kampioenschap. Deze schitterende resultaten werden behaald mede dankzij hun trainers Bart Wylleman (zelf Belgisch kampioen aan de ringen in de jaren '80) en Filip Papegnie.

 • 1996

  In mei van dit jaar werd Rap en Vrank VZW, met als officiële naam “Turn- en Dansclub Rap en Vrank Evergem”, opgericht. De beheerders zijn: Frank De Wildeman, advocaat - Voorzitter Alain Wymeels, handelaar - Ondervoorzitter Philippe Papegnie, zelfstandig helper - Penningmeester Annemie Versluys, huisvrouw - Secretaris Haenebalcke Peter, advocaat - Beheerder Wylleman Bart, gerechtelijk stagiar - Beheerder Coene Roete, leraar - Beheerder

 • 1986

  In 1986 sloot Rap & Vrank zich aan bij de Vlaamse Turnliga, die behoort tot de Koninklijke Belgische Turnbond. Dit bood meer mogelijkheden aan de turners om van jongs af aan deel te nemen aan competities.

 • 1983

  Na een moeilijke periode kwamen er nieuwe initiatieven met o.a. aerobics in 1983 en kleuterturnen in 1984. Zo mocht in 1984 het bestuur met nieuwe voorzitter Frank De Wildeman, fier zijn wanneer ze op hun grote turnshow ter gelegenheid van de 60ste verjaardag met 120 leden konden aantreden. Er werd toen gebruik gemaakt van de nieuwe sporthal te Eeklo.

 • 1980

  Begin jaren '80 kwam het voortbestaan van Rap & Vrank in het gedrang. Het bestuur met ondermeer Lucien Reyniers zorgde ervoor dat de club overeind bleef. Lucien kreeg hiervoor in 1984 het diploma van "Sportverdienste van de gemeente". In die tijd had Sleidinge twee topturners, Guy Meiresonne en Bart Wylleman.

 • 1976

  Na de fusie tussen Sleidinge, Ertvelde en Evergem wou Rap & Vrank ook bijdragen tot de integratie van de deelgemeenten en nodigden ze jongens uit Ertvelde en Evergem uit. Er werden twee nieuwe afdelingen opgericht, de veteranen en een groep voor 13-14 jarigen.

 • 1974

  Voor de 50ste verjaardag van de club organiseerde Rap & Vrank opnieuw de 58ste gouwfeesten.

 • 1970

  Begin jaren '70 traden er nieuwe jongeren op de voorgrond, Gerrit Van Acker, Ward De Wildeman en Nolle Van Renterghem. Ook zij turnden verschillende medailles bijeen voor de club.

 • 1964

  1964 was opnieuw een feestjaar, Rap & Vrank bestond 40 jaar en oraniseerde terug de 48ste gouwfeesten. 28 deelnemende ploegen streden voor de prijs van "Zijne Majesteit Koning Boudewijn".

 • 1960

  In de jaren '50 en '60 waren er zo’n 30 à 40 actieve leden. Ze namen deel aan kampioenschappen van het Meetjesland en aan bonds- en gouwfeesten. De club won tal van medailles en bekers dankzij onder andere Gerard Cocquyt, Adelin Verbist en Lucien Reyniers.

 • 1954

  In 1954 - 1955 werd op verzoek van Monseigneur Callewaert door turnclub Rap & Vrank een meisjesafdeling opgericht, namelijk: Sint-Godelieve.

 • 1951

  In 1951 werd Jules Geers de nieuwe voorzitter. Hij zorgde ervoor dat de club de "Koningstitel" kon verwerven. Hiervoor moest de club 25 jaar bestaan en voorgedragen worden door een volksvertegenwoordiger. Ter gelegenheid van de Koningstitel en de 30ste verjaardag van de club mocht Sleidinge het 38ste gouwfeest van de Katholieke Turn- en Sportfederatie organiseren. Heel het dorp werkte mee en het feest duurde twee dagen. Voor het eerst in de geschiedenis van de turnsport kon er gestreden worden om de prijs van "Zijne Majesteit Koning Boudewijn".

 • 1946

  Na de Tweede Wereldoorlog werd in 1946 de draad van Rap & Vrank terug goed opgenomen met twee zeer verdienstelijke leiders: Edmond Van De Veire en Camiel Criel.

 • 1924

  In 1924 richtten de directeur van de jongensschool, meneer De Gryze, en een turnleider uit Waarschoot, de heer Pol Martens, een turnclub op. Met de naam "Rap & Vrank" wouden ze aantonen dat de "Sleinse jongens" rappe jongens waren en goed hun mannetje konden staan. Het materiaal dat ze toen hadden bestond uit een dubbele barre, een rek, een paard met bogen, ringen en een paar matten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er op een laag pitje verder getraind. De turnertjes moesten zelf het hout om het zaaltje te verwarmen meebrengen.